Magazin

Filmidő – Squid Game (2021)

Nagyjából a semmiből jött és rázta fel az állóvizet a Netflix dél-koreai sorozata pár héttel ezelőtt. Viszont ha azt is figyelembe vesszük, hogy az utóbbi években Koreából jött filmek sorra nyertek meg nívós díjakat, akkor ez már nem is annyira meglepő. Ott volt a szintén mély társadalmi különbségeket bemutató Élősködők Oscar díja, vagy éppen  a Cannes-ban díjat nyert Handmaiden is jó példaként. A Squid Game nem biztos, hogy be fogja húzni ezeket az elismeréseket, de a nézőket mindenképp bevonzotta, néhol magával ragadta, máskor elborzasztotta, és sokszor elgondolkodtatta. Maga a battle royale műfaj nem újdonság se a filmek (Éhezők viadala), se a videó játékok világában (PUBG), viszont a megvalósítás, és az a fajta naturalizmus, ami jellemzi végig a sorozatot mindenképpen egyedivé teszi a szkvidgémet.

Rengeteget lehetne beszélni, és jó is ha elkezdjük, a filmről, annak mondanivalójáról, de én most persze megint megpróbáltam megfogni órás szempontból, ami be kell valljam nem volt könnyű. Az írás nyomokban spojlereket tartalmazhat.

A  főszereplőt Lee-jung Jae alakítja, aki a filmben egy lecsúszott, szerencsejáték függő és Seong Gi-hun-nak hívják. A ‘hun’ nyilvánvalóan magyar gyökerekre utal. 🙂 Seong a 456-os játékos nagyjából a sorozat végéig hordja is óráját, ami első ránézésre egy vintage, klasszikus mechanikus órának tűnik. Ez lehetne mondjuk egy kevésbé értékes, örökölt darab is akár, ami még bele is passzolna a karakterébe, hiszen nem úgy áll, hogy tudna magának bármit is venni. Persze lehet, hogy ha bármennyit ért volna órája már régen eladja és felrakja befutóra. De azért stimmelne főleg mikor meglátjuk Seong lelkét és rájövünk sokat számít neki a  család.

Az órája viszont egy feltehetően dél-koreai, vagy kínai kvarc óra. Számlapján Elroy és Quartz feliratokkal. Egy klasszikusra hajazó minden bizonnyal aranyozott tokos ázsiai csoda. Van olyan írás a neten, ami ezt az órát az Elroy svájci brandhez köti, ami egy Huguenin által gyártott típus lehetett a 20. század elején, de véleményem szerint ez távol áll a valóságtól. Van ugyanis egy Elroy watch store fantázianevű aliexpress-es eladó ‘cég’, akik mindenféle kitalált néven árulnak nagyon gyenge minőségű órákat. Például náluk lelhető fel a méltán népszerű Yazole ‘márka’, amiből kis hazánkban is tudsz vásárolni igazán “minőségi” darabokat 4-5000 forintért. Így végül is a megfejtés nem nagy story, Seong felment az aliexpress-re és rendelt magának egy viszonylag mutatós órát minimális áron, már ha a mutatói valóban a helyén maradnak hordás közben.

Cho Sang-woo, Seong gyerekkori barátja elképzelhetően szintén onnan rendelt egy kronográfot, mint egykori bajtársa. A filmben bankárt alakító Cho  egy magasabb  társadalmi osztályt képvisel, de mivel kiderül hogy ez egy nagy kamu, így még bele is illik az órája a történetébe. A sorozat női karaktere Kang Sae-byeok, akit Jung Hoyeon alakít. Ő eddig inkább modellkedett, de a Squid valószínűleg meglöki majd a színésznői karrierjét. Egy adott ponton szépen ráközelít a kamera az órájára, ez pedig egy TID watch. Egy svéd microbrand eléggé letisztult tagja, ami gyaníthatóan szintén valahol a Távol-Keleten készült. Mivel a Japánok sem maradhatnak ki így jöjjön még két Casio, két fontos szereplőtől.

Anupam Tripathi alakítja Ali Abdul-t, aki a többiekhez hasonlóan kilátástalan helyzetbe kerül, és a feleségével együtt szeretne jobb körülmények között élni. Ali elveszett a társadalom buktatóiban és bár próbál becsületes maradni, végül a naivitás lesz a veszte. A feleségétől való búcsúnál tűnik fel  az órája, ami egy gumiszíjas Casio F-91W ébresztős digi krono.  Az óra szerintem nagyon nem illik a karakteréhez sajnos, persze nehéz megmondani mi passzolt volna jobban, de talán a készítők  azt gondolták ez tűnik majd a legolcsóbb órának, ami egyébként nem így van, de erről majd a végén. A másik ikonikus résztvevője a játéknak maga a front man, vagyis a játékmester. Casio A168 az ő órája, ez hasonló Aliéhoz viszont legalább fém, vagy fémszínű, mert van ebből műanyag is. Itt nyilvánvalóan egyfajta színvonalasabb, értékesebb órát akartak ráadni, de ez nem igazán jött össze. Egy valami biztosan sikerült. A játékmester ezzel az óra választással azt is megmutatja, hogy ő is a társadalom része és akár jöhet ugyanonnan ahonnan a játékosok, és ő is lehet, vagy lehetett valamikor átlagember.

A Nyerd meg az életed egy valódi dráma. Riasztóan mutatja be milyen abnormális dolgok jöhetnek elő ekkora társadalmi különbségek hatására.  Az alkotók ezt igyekeztek az órákkal is még jobban bemutatni, több kevesebb sikerrel. Minden esetre a mai materialista világunkban, úgy mint a filmben is, a tárgyakra helyeződik a hangsúly, és ezek a tárgyak jelen esetben emberek és az ő életük.  Azt hiszem addig jó míg a pénzünkből inkább órákat veszünk, mintsem arra költjük, hogy befizessünk nézőként egy emberek életével, és halálával játszó valóságshow-ba. De azért mindenképp megnézendő ez a sorozat. A végére pedig jöjjön pár érdekesség.

Érdekességek:

 • A honkongi Undone, akik arról ismertek, hogy óráikat minél szélesebb spektrumban szeretnék variálhatóvá tenni, máris kijöttek egy Squid Game speciál órával. Természetesen a 456-os nevet adták neki és 456 amerikai dollárba kerül.
 • A sorozatban fel kell hívni egy telefonszámot, ha csatlakozni akarunk a játékhoz. A készítők egy Koreában valóban létező számot adtak meg a filmben, amit a Netflixnek később meg kellett változtatni, mert a mobilszám tulajdonosát 4000 alkalommal hívták naponta.
 • Az indiai bevándorlót Alit alakító Anupam folyékonyan beszél koreaiul, és éppen színészetet tanult, mikor kiválogatták a sorozathoz.
 • A piros lámpa, zöld lámpa játékban egy hatalmas babát kell ‘legyőzni’. Ez a baba valóban megtalálható Jincheon County-ban, három órányira Szöultól.
 • A sorozatban rengeteg easter egg van. Pár példa:
 • A játékok rajzai végig ott vannak a falon, a játékosok ‘lakhelyén’.
 • A karakterek halála is elősejlik Deok -Su egy hídról ugrik le majd az üveghidas feladatban hal meg. Sae-byeok kést szorít egy férfi nyakához majd kés által leli a halálát a végső küzdelem előtt.
 • Az öregről is sejtetve van, hogy ő a játékban más mint a többiek. A 001-es szám miatt, ami a korábbi játék
  kartonjában nem is szerepel, vagy éppen akkor mikor a baba őt nem szkenneli be  igazából az első játékban.
 • Az órák értékei meglepőek így ezt hagytam a végére. Szóval a sorozatban feltűnő összes óra pár ezer forint körül mozog.. A VIP-eken nem lehet kivenni órát, ha hordanak egyáltalán, egyedül a film elején Seong-ot megfenyegető gengszter hord talán aranyórát, de a színe biztosan stimmel. A bizonyíthatóan legértékesebb órát így a hölgy, Sea-byeok hordja, lehet persze ezt is lopta, hiszen tolvajként biztos nem ügyetlen. Ezt az órát a TID most 70 ezer forint felett árulja, bár simán benne van, hogy a film sikere után árazták fel kicsit.
%d blogger ezt szereti: