Magazin

Filmidő – Az Ír

“A fiatalok manapság nem tudják ki volt az a Jimmy Hoffa, fogalmuk sincs róla. Annak idején viszont nem volt ember az országban, aki ne tudta volna, ki az a Jimmy Hoffa” – a film egyik kulcs mondata nem csak azt közli velünk, hogy a siker, a népszerűség múlandó, és csak az adott kor elismerése, hanem azt is, hogy hajlamosak vagyunk gyorsan felejteni. És ez igaz a filmben szereplő órákra is. Elfeledett darabok, amikre ma már nem igazán emlékszünk, pedig valószínűleg a kor Amerikájában sokan ismerték őket, de amerre Hoffa járt, ott biztosan.

Az eddigi filmidő részekben, mint például a Die Hard 3 is, sokat kellett nyomozni, melyik karakter, milyen órát viselt a filmvásznon, ez ennél a filmnél nem így volt, hiszen már az előzetesből ki lehetett venni az érdekesebb darabokat. Az egyik ráadásul szuper közelin látható a trailerben és a filmben is, mint kiderült szimbolikus jelentéssel is bír az óra, ezért emelhették ki ennyire, de erről később. Most nézzük meg ezeket az órákat kicsit közelebbről.

Mikor mindenki tudta mit hordott Hoffa

Ez az állítás minden bizonnyal igaz lehet, ugyanis Jimmy (Al Pacino) és a körülötte lévő magasabb beosztású emberek úgy, mint maga az Ír is saját, egyedi karórákat hordtak! Nem csak a film kedvéért kreálták meg ezeket a darabokat, hanem valóban legyártattak személyre szabott karórákat, a Szállítók Szakszervezete, a Teamsters logójával az 50-es években. A mai napig működő szervezet ezt a hagyományt folytatja, kevésbé ismert és minőségi órákkal napjainkban is. Gyakorlatilag az összes amerikai óragyártótól lehet találni a neten Teamsters logós órákat úgy, mint a Hamilton, a Helbros, vagy éppen a NASA-nál is közkedvelt Bulova. Ráadásul olyan példány is létezik, amin Hoffa arcképe díszeleg, vagy a számlapra festve, vagy éppen gravírozva az óra hátlapján. A személyi kultusza milyen magaslatokban volt anno, ebből is látszik.

A filmben feltűnő, és a valóságban is Hoffa által hordott karóra pedig, egy szintén szakszervezeti, lófejes számlapos, amerikai Waltham volt. Nem hiába ez a brand lett a szimbóluma az amerikai dolgozóknak, hiszen a cég másik nevén American Watch Company, teljes mértékben hazai gyártás volt, és bár 1957-ben Svájcba költözött, addig rengeteg híres és átlagos amerikainak gyártott órákat, többnyire rendelésre. Ez tehát Hoffa óráinak eredete, és egy szelet abból a népszerűségből, amit mára már kevesen ismernek.

Az Ír ideje

De Niro alakítja a filmben az Írt, Frank Sheerant, aki a maffia amolyan fixere, intézője lesz és Hoffa jobb keze. Szépen felépítve eleinte egy viszonylag jellegtelen bőrszíjas, tank tokos aranyozott karórát hord, majd, ahogy lép feljebb a ranglétrán úgy változik az órái minősége is. Három különböző órát biztosan visel a film alatt. Az előbb körbejárt Teamsters logós karórát ő is megkapja, mikor az egyik szakszervezet elnöke lesz. Ez egy furcsa, Rolexre hajazó, elképzelhetően csak a filmhez készült karóra, bár amennyi típusra került Teamsters logó az is lehet, hogy szintén egy egyedi, korabeli darabról van szó.  Mielőtt felvenné ezt az új óráját, rituálisan megszabadul a régitől az előző jelenetben, mikor elalvás előtt leveszi és rárakja az éjjeliszekrényére.

Amikor elérünk a filmnek arra pontjára, ahol Franket kitüntetik, ott kapja meg Jimmytől, az előzetesben is reflektorfénybe kerülő Mathey-Tissot full arany, kövekkel kirakott karórát. Mathey-Tissot-nak semmi köze egyébként az ismert Tissot márkához, mindössze annyi, hogy szintén svájci gyökerekkel rendelkezik. Innentől spojleresebb gondolatok jönnek. Frank tehát elkötelezett a maffiának és Hoffának is, akit barátjaként szeret, az új óráját és a kitüntetést is tőle kapja, de ez az esemény sorsfordító. Az addigi Teamsters-es óráját lecseréli az újonnan kapottra, és ezzel a szimbolikával eldől, hogy bár minden jel azt mondatja a nézővel, hogy Franknek Jimmy mellett kell kitartania, ő mégis oldalt választ és Russell (Joe Pesci) mellé áll, akinek nagyjából az eddigi életét köszönheti.

Nagyon odafigyeltek a részletekre, a kellékek megválasztásánál, órás szempontból is profi munkát végeztek. A film zárójelenetében is előkerülnek a Frank kezén látható ékszerek. A csuklóján a Mathey-Tissot, amit Jimmynek köszönhet, az ujján pedig a Russelltől kapott pecsétgyűrű. Ez a kettősség jellemzi a karakterét is, és ez az a kettősség, ami miatt a gengszter filmek ennyire népszerűek. Frank egész életében másokat “szolgált”, gyakorlatilag parancsra cselekedett, és ha jobban belegondolunk, azzal, hogy élete utolsó napján is a Jimmytől kapott karórát viselte, bár a maffia és Russell oldalára állt, valahol belül mégis Hoffát érezte magához közelebb. Ezt a kettősséget a filmben, az órákkal is gyönyörűen reprezentálták, talán a laikusabb néző is észreveszi ezt, ráadásul a készítők figyeltek is arra, hogy előtérbe kerüljön az óra, amit Frank soha többé nem vesz le miután megkapta Jimmytől.

Összegzés, érdekességek:

A film három és fél órája alatt biztos mindenkinek lesznek unalmas percei, de egyetértek azokkal, akik azt mondják olyan hangulata van, mintha egy 70-es években készült maffia filmet néznénk, sőt Al Pacino szerint maga a forgatás is hozta a 70-es évek feelingjét. Ettől függetlenül külön kezelném ezt az alkotást az elődöktől, mint a Casino, vagy a Nagymenők. Számomra igen kedves lett a film az óra szimbolika miatt, ami valljuk be nem sok moziban tűnt fel eddig. Az elején várod, hogy történjen valami, majd a közepétől nem akarod, hogy vége legyen. Az, hogy így összehozták a szereplőket, na meg persze az órákat, nálam mindenképp nézendő kategória az Ír. A mondanivalója sem marad el, és ezt mindenki eldöntheti neki mit jelent.

  • Digitális úgynevezett “De-aging” technológiát  használtak a filmben azoknál a jeleneteknél, ahol a szereplők fiatalabb karakterként tűnnek fel.
  • Mathey-Tissot órái népszerűek voltak Amerikában a század közepén.
    A filmben említi Frank, hogy Hoffa olyan népszerű volt, az 50-es években, mint Elvis. Elvis pedig előszeretettel ajándékozta meg magát, és családtagjait Mathey-Tissot órákkal. Olyannyira, hogy saját nevével ellátott órát is kapott a cégtől.
  • Egy korábbi blog bejegyzésemben már említettem, hogy Abraham Lincoln egy Waltham zsebórát hordott, ezzel is bizonyítva népszerűségét a márkának az államokban.
  • Frank Sheeran 2003-ban a halálos ágyán mondta el a korábbi ügyész és nyomozónak Charles Brandt-nek, hogy ő lőtte le Hoffát, valamint rengeteg múltbéli részletet közölt vele. Frank szavait idézve “Jimmy volt a legjobb ember akit ismertem, a barátom volt, de ez üzlet volt”. Valamint azt is tudta, ha nem ő lövi le Hoffát akkor is meg fog halni, viszont úgy ő is hasonlóan végzi.
  • Charles Brandt annyi információt szedett ki Frankből, hogy 2004-ben meg is írta azt a könyvet, amiből az Ír is készült, és a címe a filmben is elhangzik Jimmy szájából “Hallom szobafestő vagy”, akkor még nem tudta,  neki is ez lesz a veszte.
Frank “The irishman” Sheeran balra és jobbra Jimmy Hoffa
%d blogger ezt szereti: