Magazin

Filmidő – Amerikai Gengszter (2007)

Ahogy az már a Die Hard 3 kapcsán is kiderült, szeretek olyan filmekről írni, amik valamiért közel állnak a szívemhez. Ez most sincs másképp. Az Amerikai Gengsztert 2007-ben a bemutatás után láttam először, és rögtön megtetszett a hangulata. Ezt is már többször megnéztem azóta, viszont az órák a filmben nem igazán tűntek érdekesnek, amíg a facebookon szembe nem jött egy kép a filmből, és megláttam Denzel Washington kezén egy órát, amit őszintén eddig nem is vettem észre. Ajánlom nézzétek meg a filmet, ha még nem láttátok, az írás nem igazán spojler mentes.

Frank és a testvérei

A mozi egyébként valós eseményeken alapul. A történet középpontjában Frank Lucas (Denzel Washington) egy new york-i gengszter, drog díler áll, aki a 60-as, 70-es években meghatározó alakja volt a város alvilági életének, és kihasználva a Vietnami háborút drogot csempészett be Amerikába. Frank két riválisa, ellensége a kissé lecsúszott yersey-i zsaru Richie Roberts (Russell Crowe), és a korrupt, a maffiát is lehúzó különleges nyomozó Trupo (Josh Brolin). Egyikük sem egy ártatlan fickó, és különböző társadalmi réteget képvisel a három, egymással is szemben álló karakter. Ezt a társadalmi kontrasztot a filmben nagyon jól illusztrálják az órákkal is. A korhűséggel viszont sajnos igen erős gondok vannak, de nézzük is meg miről is van szó.

A karakterek órái

Richie, Trupo és Frank

Richie Roberts (Russell Crowe)

“Ricsi” két dologról híres. Az egyik, hogy a feleségén kívül is nagyon szereti a nőket, emellett pedig annyira törvénytisztelő, hogy mikor kollégájával találnak közel egymillió dollárt jelöletlen bankjegyekben, azt szépen beviszi az őrsre, mint bizonyítékot. Mivel a korrupció a napi rutin részeként, természetesnek van bemutatva a filmben, ezért a tettéért senki nem kedveli Ricsit. Mint mondtam mindenkinek vannak bűnei.

Ricsi tehát inkább a munkás osztályt képviseli a filmben és ennek megfelelően az órája is “csak” egy amerikai Bulova, vagy mégsem? Ugyanis ez nem annyira egyértelmű, mivel egy normális kép sincs az óráról, de azért vannak árulkodó jelek.

Ricsi épp egy chipses szendvicset csinál

Ami biztos, hogy ez egy aranyozott, mechanikus, centrál másodperces 34-35mm-es karóra, egy “gyönyörű” rugós szíjjal. A számok 2, 4, 6, 8, 10, 12 az órán rakott indexek. Ez eléggé jellemző a korabeli 60-as években gyártott Bulovákra, de az Omegának is van egy 30T2-es modellje, ami így néz ki, az viszont főleg alsó másodperces és nem is illene annyira a csóró képbe sem.

Az első tokformája és a másik mutatói talán stimmelnek az indexek formája kevésbé

Szóval ez valójában csak egy elmélet, amiben én személy szerint hiszek, naná, hiszen én írom a cikket, de a példák is azt mutatják egy Bulováról van szó, ráadásul kisebb kutatás után is ide lyukadtam ki.

Ami a legfontosabb, hogy ez az egyetlen korhű óra a filmben! A többi főszereplő ketyegője nagyon nem a 60-as évekből való, ezzel is érdekesebbé téve az órakedvelők számára is a filmet.

Ricsi maga is elgondolkodik vajon mit hord a karján

Trupo (Josh Brolin)

Trupo az egyetlen igazán negatív karakter a filmben. Egy gátlástalan detektív, aki mindenből és mindenkiből kiszedi a pénzt, vagy a drogot. Persze kellett a pénz, ha valaki egy Mustanggal akart furikázni ebben az időben. Trupo az a típus, aki utálja a bűnözőket, de nem azért mert törvényt szegnek, hanem mert gazdagabbak, mint ő. Ezért mindent megtesz, hogy megjelenésben is közel kerüljön hozzájuk. Így stílusosan egy szép IWC Portofino-t hord, karakteréhez passzoló fekete számlappal és bőrszíjjal.

Viszont ez a típus a képek alapján inkább a 90-es évekből való. A legjobb fotó Trupo fináléban elkövetett öngyilkosságánál látszik az óráról. Itt egyértelmű miről is van szó, oldalról pisztoly szerű fülek, egész vékony acél tok, lapos talán már zafír üveg. Nem annyira adja vissza a kor hangulatát, a karakterhez még így is stimmel, ha nem siklott volna félre az éra adnék egy pacsit a filmeseknek.

Volt már egy hasonló órám fehér számlappal itt mindenki láthatja az egyezést. Persze kritizálhatjuk az említett hiba miatt, de ne tegyük, hiszen Frank órája aztán végképp nem ebbe a filmbe való, ha a gyártási évet nézzük., ez ahhoz képest még elfogadható.

Frank Lucas (Denzel Washington)

Egy valós személyről mintázott karakter, aki a filmben egy szerethető gengszternek van beállítva, segít a testvérein, a szegényeknek kenyeret és pulykát osztogat hálaadáskor. Ugyanakkor halott amerikai katonák koporsójában csempészi be drogot az államokba, és azt is látjuk, a droggal hogy teszi tönkre a hányatott sorsúak életét. A film végén aztán segít felszámolni a korrupciót, mikor alkut köt Ricsivel, így enyhítik a büntetését és talán a bűneit is. Frank Lucas a való életben is közkedvelt figura volt miután kijött a börtönből, több interjú és dokumentumfilm is készült róla. Érdekes az a kettősség ami benne van, na ha valamit, akkor ezt az órájával nagyon is tükrözi.

Frank ugyanis egy Jaeger LeCoultre Reverso Duo-t visel, ráadásul egy olyan egygombos modellt, amit nem viselhetett a 60-as évek végén. A szerkezet és az óratok egy olyan keretbe van helyezve, ami lehetővé teszi az óra ki- és megfordítását, így neki is két arca van csak úgy, mint Franknek. Tökéletes választás, kár, hogy szintén nem korhű ugye. Mivel az óra valószínű abból az évből való, mint a film, tehát 2007-ből, így az akkori kornak mindenképp megfelel. Ami lehet egy szimpla reklám is, de remélem inkább ők is az előbb említett kettősségre akartak utalni vele, szeretném hinni, hogy így van.

A mai napig ikonikus modellje ez a Jaegernek

Természetesen a tok és a karkötő, csat rész is 18 karátos aranyból készült. Bár Frank nem szerette a feltűnést ezzel az órával azért jelezte szerepét a társadalom felsőbb rétegeiben. Egyébként Frank a film alatt legalább három órát hord, de az is lehet, hogy négyet. Amikor például Vietnamba utazik, valamilyen katonai óra van rajta, majd más bőr és fémszíjas kerek formájú arany színű órát is hord.

Összegzés, érdekességek

Kedvelem a filmet és az órákat is benne, arra hogy mikor játszódik a történet kevésbé figyeltek, de az egyes karakterek karórái így is szépen stimmelnek. Ricsi egyik maffia közeli barátja feltehetően arany Rolexet hord, míg Frank bankárja pedig szintén egy Jaegert. Ebből is gondoltam, hogy a JLC szerepeltetése koncepció volt, nem egy légből kapott ötlet vezérelte.

Mindenképp ajánlom megtekintésre az Amerikai Gengsztert, órás szemmel talán kevésbé látványos, mint mondjuk a Die Hard 3 de akkor is kötelező darab egy órakedvelőnek. Amit még nem említettem, hogy a szereplők rengetegszer ránéznek az órára, hogy miért? Megnézik mennyi az idő. Tudom ez most így kicsit furcsán hangzik, de kezdünk leszokni arról, hogy leolvassuk az időt a karóránkról. Szuper, hogy erre is figyeltek, valóban sok jelenet van, ahol a karakter az órájára tekint, ha a modellekben nem is, legalább ebben nem hibáztak a készítők, és remekül visszaadták a kor hangulatát a filmben.

  • Miután Frank segített Ricsinek lekapcsolni a korrupt zsarukat, Ricsi az ügyvédje lett a büntető perben és enyhítést kért, így Frank “csak” 70 évet kapott, viszont 5 év után szabadult (Ezt a film végén hibásan adják meg)
  • Sőt Ricsi nem csak az ügyvédje lett, hanem a keresztapja is Frank fiának
Az igazi Frank Lucas a bizonyos csincsilla kabátban
  • A JLC Reverso több, mint 80 éves múltra tekint vissza és először a Brit hadsereg tisztjeinek készült. A polo meccsek közben hordhatták, be tudták fordítani (akkor még csak sima hátlap volt a másik oldalon) így elkerülve az üveg és az óra sérülését
  • Richard Roberts és Frank Lucas ma is élnek az előbbi 81 éves, Lucas pedig 88
  • Két jelenet is van a filmben, ahol Frank sok cukrot rak a kávéjába, vagy éppen kiönti az egészet. Ez egy utalás a valós Frankre, ugyanis igazából a gengszter anno így jelzett a testőreinek, hogy jobban figyeljenek rá, mert éppen melegedik a helyzet
  • A kedvenc bakim sem maradhat el és azt sem mondhatom, hogy az órák azok, mert van egy jelenet, amikor Frank először hívja fel az unokatestvérét New Yorokból, és ahogy sétál a telefonfülke felé, a szembe lévő tűzfalon tisztán kivehető egy tisztító hirdetésén legalul a felirat, az üzlet web címe, mindez 1968-ban.
%d blogger ezt szereti: