Blog

IWC Felújítás KÉSZ, vagy mégsem?

Nem volt elsőre túl szívderítő látvány

Amikor először megláttam az órát élőben, azt gondoltam, hogy nem fog érdekelni. Egy ismerősöm édesapjáé volt aki elhozta megmutatni és az óra több sebből vérzett. Be volt repedve a plexi, a hátlap rá volt szorulva, levétel után pedig nem pattant vissza, de a számomra legrosszabb a számlap állapota volt. Igazából sosem veszek, mondjuk úgy, vállalhatatlan számlapú órákat. Patinás ok, szépen felújított ok, viszont a rossz állapotú nehéz eset. Szóval, kevés pozitívum maradt, ami miatt megvehettem az órát, de azokban nem volt hiba. Ez pedig az ár, a szerkezet állapota és persze a kötődés a márkához és a korhoz. Tehát úgy döntöttem belevágok és keresek egy számlapot az órához, vagy újrafestetem a lapot, aztán úgy alakult, hogy az előbbi lett (szerencsére), persze ez nem volt ennyire egyértelmű.

Itt már csak a számlap hiányzik, mondjuk még kapott a tok egy utólagos enyhe polírt

Már az első két részben leírtam a folyamatot mi változott az órán. Nem kellett a szerkezethez nyúlni ezt jól sejtettem, a tok kapott egy igazán minimál polírt és a mutatók is picit letisztultak. A számlap még kérdéses volt az előző posztban, de a szíj is megjött hozzá, ami nekem nagyon úgy látszott passzolni fog a még nem létező számlaphoz. 🙂 Ami még történt, hogy próbáltam győzködni magam mi legyen a számlappal. Elsőként megkeresett egy ismerősöm, hogy megpróbálná “letisztítani” az eredeti számlapot, de ebben valahogy nem hittem és gyorsan elvetettem a dolgot. Maradt az eredeti dilemma, felújítás, vagy új számlap?

Az én IWC-m indexei nem teljesen ilyenek, de közel így néz ki egy felújított számlappal

Mi szólt a számlap felújítása mellett?

Elsősorban az, hogy erre több megoldás is van, tehát a lehetőségek adottak. Itthon eddig két órásról lehet tudni, hogy számlapokat újít fel több kevesebb sikerrel. Népszerű még az olasz vonal, akik egy kis családi manufaktúraként működnek, mint magánszemély nehéz velük kapcsolatba lépni, de jó összeköttetéseik vannak magyarországi órásokkal, ezért ez is megoldható. Közben találtam még egy lengyel és egy angol számlap felújító céget is. Árban természetesen a magyar nyer, a külföldiek nagyjából egy áron mozognak itt olyan 100-150 euroval kell számolnunk minimum, a hazai pedig ezeknek a fele. Ahhoz, hogy jól nézzen ki a lap megér ennyit rákölteni szerintem. A büdzsébe is belefért volna, valamint mindenképp mellette szólt a tény, hogy így az eredeti számlapja marad meg az órának, ami nekem fontos, de mégsem így lett.

Miért lett mégis számlapcsere?

Mondhatnám azt is hogy dacból és nem állnék messze az igazságtól. Pár facebookos csoportban és ismerősöknél is keresést indítottam, egy eredeti számlap vadászatot. A leggyakoribb válasz a nincs, nem lesz, nem létezik kategóriákban mozgott. De az is előfordult, aki azt állította több darab is van, de nem adja el. Persze ez érthető valamilyen szinten, az ára egy jó állapotú eredeti lapnak a 60-as évekből már nem fog csökkenni. Viszont azzal nem tudtam azonosulni miért is ne lehetne találni hozzá egy jó lapot. Volt, hogy nem értettem pontosan miért kell egyeseknek így hozzáállni. Eleve elrendelve, hogy nem fogok találni hozzá, mert nincs és értsem meg, hogy ez nem így megy. Hát nem értettem meg 🙂 Egyre jobban úgy gondoltam, bármi lesz, de nem fogom felújítani. Ebben a döntésben a külföldről, és itthonról kapott képek, “referenciák” is segítettek. Azt tudni kell, hogy az IWC Schaffhausen írott logóját nem festik (az olaszokon kívül bár ez sem bizonyított), hanem megszerkesztett előnyomott mintákat “pecsételnek” a lapra.

Az angol felújító egy IWC lapja. Nem rossz, de nem az igazi.

Ráadásul az angol cég árához az 150 euron felül még a postaköltség is hozzájön, persze duplán. Tényleg szépnek mondható, de valahogy mégsem az igazi az a vastag logo.

Tehát “csakazértis” lett inkább egy eredeti, és nem felújított számlap a befutó, na meg persze szerencséből.

Keresetem a lapot mindenhol az ebay legmélyebb bugyraitól, a magyar apróhirdetés oldalakon át, a chrono24-en keresztül az eldugott IWC-s fórumokig mindenhol. Több, mint egy hónap alatt nem volt semmi érdemleges, vagy nem stimmelt a méret, vagy a működés, vagy egyszerűen csak az lehetett, hogy tényleg nincs senkinek? DE. Mert találtam egy eredeti automata IWC-hez egy ÚJ 1984-es számlapot, eredeti papírjaival. Ez dátumos és a kor sem stimmelt, de mivel én is 84-es vagyok és ez egy NOS számlap, nem hagyhattam ki, megvettem. Az IWC hivatalosan cserélte a számlapot az akkori tulajdonos óráján, de rosszat küldtek elsőre, ezért kapott újat és ezt ingyen megtarthatta, respect ájdábjúszí. Így ez egy hordatlan új 34 éves számlap, ami sosem volt órában.

Az IWC Yacht club style számlap 84-ből, papírokkal kis szütyővel.

A szerencsefaktorról. Egy jó ismerősöm Attila, akitől főleg Omegákat szoktam vásárolni, ismét megkeresett egy szép, patinás Omegával. Amikor találkoztunk és beszéltünk a számlapokról szóba jött az én IWC-m és, hogy mit szeretnék kezdeni vele. Elsőre ő is azt mondta, próbáljak meg körbenézni e-bay-en, de kedvesen felajánlotta, hogy ő is utána kérdez. Mi az hogy. Két nap nem telt bele és már küldött is két számlapról fotót, ami jó lehet nekem. Ránézésre elbizonytalanító volt, de a legjobb ajánlat volt még így is ami eddig jött. Volt egy fekete és egy világos számlap. A világos, amit végül el is hoztam véleményem szerint 8/10-es állapotú, és azt gondolom egy 1961-es lassan 60 éves óránál nem is kell szebbnek lennie. Így ez maradt, és az eddigi tapasztalatok miatt elgondolkodtam a feketén is, ha más nem befektetésnek az is kiváló lehet.

Az óra számlapja a helyére került, utolsó simítások vannak csak.

Kész, vagy mégsem?

Az IWC összeállt és bevallom nekem bejön. Apróságok vannak amik zavaróak lehetnek, ezért van még kis kétely, hogy ez e a vége a felújításnak. Az óra számlapjának indexei arany színűek, egyébként az eredeti számlapnak is. Viszont ez elüt most a kissé besötétedett acél mutatóktól. Bár van egy kékített hatása is bizonyos fényben, ami pedig inkább az előnyére válik.

Mindenki döntse el, de nálam így is remek.

A másik kisebb probléma, hogy a színben tökéletes méz szíj a füleknél elég vastag és hozzáér a tokhoz ami már most pár nap alatt kikoptatta. Így elképzelhető, hogy egy alternatív szíj is jár majd hozzá, és már eladó:

Katt a képre

A mutatók aranyozása nem egyértelmű, az acél nem szereti. Viszont lehet egy újabb keresés aranyozott mutatókra, de ez még nem eldöntött.

Előtte utána.

Összegzés

Mindenképp jó, hogy elvállaltam ezt a felújítást, és nem titok én is raktam bele pár saját képességem. A dacosságról és akaratról már volt szó, de minimális polírban és a beszabályozásban is részem van. Még talán nem tökéletes, de valahogy ezt nem is várjuk el tőle. Egy ilyen régi és autentikus órától, mint ez az IWC, ne is várjunk újszerű megjelenést. Azt hiszem jól döntöttem, hogy nem hallgattam a kétkedőkre és inkább egy eredeti festésű számlap mellett döntöttem. Én ha tehetném így meg is tartanám, a mutatók és a szíjjal együtt. Ha gondolkozol felújíttatáson arra mindenképp figyelj, hogy olyan embereket keress meg akikben bízol, mert vagy rossz vége lesz, vagy egyszerűen csak nagyon drága. Ha felmerül kérdés, vagy tudok segíteni keress meg bátran. Ja és igen, ha van valami hasonló felújítandó órád, most már ez is érdekelhet.

%d blogger ezt szereti: