Magazin

Story – Dan Spitz, a metál órás

Nem tudom kinek mennyit mond az Anthrax név, és itt nem a jelentéséről (lépfene) beszélek, de a 80-as évek legmeghatározóbb amerikai trash metál zenekarát rejti a szó. Világszerte több, mint 10 millió eladott lemezzel. A Metallica lemezkiadójánál kezdtek és első albumuk 1984-ben jelent meg, naná, hogy akkor. Az első album szólógitárosa és egyben társalapítója Dan Spitz volt. A zenekar tagja volt 12 évig. Nagy sikert arattak például a Bring the noise című számukkal, ami a Public enemy-vel készített rap-metál kooperáció volt 1991-ben, az egyik első ilyen stílus vegyítés volt a világon. Ezzel együtt Spitz-et 3 Grammy-re is jelölték. Spitz egy igazi kaméleon, a neve ott van több mozifilm,  sorozat (Beavis and Butt-head) és videojáték (Guitar hero) zeneszerzői között, az Anthrax számain keresztül és ez mellett úgy mellékesen egy órás dinasztia 3. generációs képviselőjeként svájci órásmester is.

Ahogy ő mondja “dupla csodabogár vagyok”.

Az Anthrax csapata Dan Spitzel aki újra csatlakozott 2005-ben hozzájuk

Basszusgitárosból órásmester

1995-ben az Anthraxból való kiválás után folytatta tanulmányait és tovább képezte magát, mint órásmester. Édesapja és Nagyapja is órás volt, és Dan már elég korán 8 évesen a papa ékszerüzletében megismerkedett az órákkal. Itt szedték közösen darabokra a főleg Patek és Vacheron-okat, és itt szeretett bele a klasszikus, precíziós órakészítésbe, szerelésbe. Elég szerencsés és ügyes volt ahhoz, hogy bekerüljön a svájci órás oktatásba, ami nem egyszerű, ugyanis három évente mindössze hat kiválasztott órás kerülhetett be. Ez pedig a WOSTEP volt, ami magyarul a Svájci órásmester képzés és oktatási programot jelenti és a nap 24 órájában van lehetőség tanulni és fejlődni. Ez mellett még több órás diplomával is rendelkezik, többek között Rolex, Vacheron, Jaeger és az amerikai Bulova “órásszakértői” papírjaival. 

Elmondása szerint kellett a csend és a nyugalom mikor kilépett a zenekarból, és a családjával is többet akart lenni, valamint mindig kereste a kihívásokat és nagy ambícióval vágott ismét bele a tanulásba, amit 8 évesen kezdett el. Megtalál az órásmesterségben mindent, amit szeret, sőt össze is hasonlítja a kettőt.

“Amikor több ezer alkatrésszel nézel szembe útmutatók nélkül és megtalálod ezek között a hibát, majd amikor megtaláltad és orvosolod azt, ez hasonló eufóriát okoz, mint mikor napokat töltesz a stúdióban és egyszer csak elkészülnek a tökéletes dalok.”

Mai napig a Patekra és a Vacheronra és úgy összességében a tradicionális antik órákra esküszik. Magát problémamegoldóként jellemzi és ezt tartja a legfontosabbnak, hogy minden problémát meg kell tudni oldani és ezért olyan különlegesek a mechanikus órák, mert bár néha maguktól is elromlanak, de mindig megjavíthatóak. Ráadásul mind két műfajt tanulása egy véget nem érő folyamat, ahol mindig van hová fejlődni, de egyik sem megy szeretet és szenvedély nélkül.

Két kéz kell az egyik szenvedélyéhez

Úgy is leírhatnánk Dan karrierjét, hogy egy kis zenei kitérő után visszatért az igazi szakmájához és egy elismert órásmester lett. Nekem egyből az a szlogen jutott eszembe, hogy ne ítélj elsőre. Bár tőlem annyira nem állnak messze a rock műfajok, talán az órásmesterkedés sem, de ezt a történetet mégsem ismertem eddig. Valószínűleg egy órásmesterről kevesen gondolnánk, hogy közben több 10 ezer ember előtt lép fel fejet rázva, és egy heavy metal arcra sem úgy gondolunk, aki beül órákat egy csendes szobába és óra alkatrészeket pakolgat és ez hiba.

És a másikhoz is

Érdekességek:

  • Spitz Bench néven Dan megalkotott egy számára tökéletes órásasztalt, amiből csak pár darab készült.
Elég jól néz ki elfogadnék egy ilyet az biztos, ráadásul sok év tapasztalata van az asztalon
  • Az amerikai Bulova órásképző iskolájában Dan egy 53 éve fennálló rekordot döntött meg. Ő lett a leggyorsabban diplomát szerző “diák”.  A címet pedig örökre megtarthatja.
  • A JeanRichard márka tervezett kiadni egy limitált Aeroscope Dan Spitz karórát 2014-ben, de nem találtam arra utaló írást, hogy ez meg is történt volna, pedig a prototípusról kép is készült.
Dan posztolta az órát, de nem lett belőle végül is kiadás, maximum egy limitált egy darabos
  • Dan “A világ egyetlen komplikáció specialista órásmestere és egyben többszörös Grammy díjra jelölt zenésze, aki a bolygónkon él.” Ráadásul nem csak ezen a bolygón, ugyanis Dan (Anthrax) egyik szerzeményét a lejátszották a Marson is.
%d blogger ezt szereti: