Magazin

Filmidő – Die Hard, az élet mindig drága (1995)

Talán sokan láttátok és kedvelitek a Die Hard széria részeit, ezzel én is így vagyok, de ez a rész volt a kedvencem. Megvolt VHS kazettán is, és tényleg akkoriban rengetegszer megnéztem. Aztán pár hete szembejött a TV-ben és ott ragadtam előtte. Hihetetlen, hogy ennyiszer láttam, de az órák a filmben, most több mint 20 év után tűntek csak fel. Persze jobban is figyeltem most és rögtön ráeszméltem, hogy a filmben kb. mindenki hord órát. John Mclane-en (Bruce Willis) és Zeus-on (Samuel L. jackson) kívül, a mellékszereplők is köztük a fő gonosz Simon Gruber (Jeremy Irons), valamint a járókelők, emberek a metrón, szóval nagyjából mindenki.

Van jó pár közeli McClane Breitling Chronomatjáról a filmben

De mielőtt belemennénk az órákba pár gondolat a filmről. A Die Hard széria harmadik és szerintem legjobb részeként 1995-ben mutatták be a már amúgy is nagy sikerű Bruce Willis fémjelezte Die Hard with the vengeance című mozit. A magyar címek parádésak, mindenki döntse el, hogy ez pozitív, vagy negatív jelző. Szóval a story általában, és itt is, a kicsit meggyötört rendőr John McClane kalandjait követi, aki gyakorlatilag mindent túlélve megmenti a világot. Ezt nem is ragoznám. Most kap egy társat, aki véletlenül keveredik mellé, Zeus személyében. Így veszik fel a harcot a robbantó és személyes bosszút forraló Simon Gruberrel, aki többek között azzal fenyegetőzik, hogy felrobbant egy iskolát, ha McClane ás új társa Zeus a rájuk szabott feladatokat, fejtörőket rosszul, vagy nem időben oldják meg. Az egész játék pedig arra megy ki, hogy Simon közben elrabolja a központi bankból az összes aranyrudat. Egyszerű, de nagyszerű. A film egyik producere Andy Vajna volt aki akkor lépett elő mikor Bruce Willis hatására korábbi producerei távoztak a filmből. A film főleg a nemzetközi mozikban tarolt és összköltségét nézve nagyjából ötszörös pénzt hozott.

Valahogy így nézhetett ki mikor még John nem harcolta le a Breitling Chronomat

McClane esete egy Breitling Chronomattal

Tényleg sokszor jól láthatóan feltűnik a McClane csuklóján átfordult Breitling Chronomat korai verziója, és ha rákeresünk ki is dobja, hogy ezt a típust hordta a filmben. A Chronomatot a Breitling 1984-től gyártotta ezzel a tokozással, ami egy 39mm-es acél tokot jelent a mi esetünkben, benne egy módosított Valjoux 7750-es automata szerkezettel. A Chronomat szó az óra funkcióira utal. A “Chrono”, a chronograph azaz stopperből jön, a “mat” pedig a matematikai műveletek elvégezhetőségéből, aminek segítségére egy tachymeter skála található az óra belső lünettáján. Korona zár és a forgatható lünetta is segítette tehát McClane főhősünk dolgát, ami lássuk be nem volt egyszerű, kapóra jött egy ilyen óraszerkezet. A film első felében annyiszor látjuk az órát, hogy simán hihetjük ezt reklámnak is. Főleg, hogy a film egy pontján láthatunk a metróban egy valódi Breitling Chronomat hirdetést is.

Nehezen kivehető, de nekem egyből feltűnt most

Így unalomba is fordulhatna a cikk, hiszen oké itt egy Breitling Chronomat, ezt bárki láthatja és felismerheti, akit valaha érdekeltek az órák. De ezt szerencsére a film készítői és valószínűleg a forgatási körülmények sem hagyják annyiban. McClane a film során ugyanis összesen minimum három különböző órát visel. Ráadásul cserélgeti őket megpróbáltatásai közepette, sőt még szíjat is vált, és mindennek tetejében még órát is lop, hogy lássa az időt. Mindezt úgy, hogy közben kezén egy órával rohangál. Egy igazi szuperhős e nélkül is, na de így, legalább egy Houdini.

Simon mondja: “Keresd az órát”

Igen az öreg Jeremy Irons is visel órát, de ez kevésbé érdekes. Ott van ugyanis Zeus, McClane hű társa a bajban, aki szintén végig hord egy órát a kezén, vagy mégsem? Szóval van egy jelenet, amikor Simon egy újabb fejtörőjét kell megoldaniuk. Egy 3 és egy 5 gallonos műanyag palackot kell úgy megtölteniük, hogy a végén a bombát hatástalanító mérlegre 4 gallon kerüljön pontosan. Bár a kapkodás közben ez kizárt, hogy ha nem róluk lenne szó, sikerülne, de itt tűnik fel Zeus órája is, ami nem más, mint egy Casio ana-digi quartz csoda.

Látható McClane Breitlingje még a kezén a csaton a logo is kivehető

Zeus egészen a film végéig viseli a Casio-t. Nevezhetjük reálisnak, hogy a harlemi műszaki boltos Zeus egy olcsóbb quartzot hord, még a lepukkant, éppen felfüggesztés alatt álló new york-i zsaru egy Breitlinget visel. Ő is mindent kibír, mint az órája na de nem ebben a filmben. 🙂

Zeus és az ő Casioja

Simon és bandája egyébként németek. Jogosan gondolhatnánk, hogy valamilyen német márkás órát viselnek. De mivel katonáknak vallják magukat ők is egy strapabíróbb quartznál maradnak, ráadásul egy majdnem ugyanolyan modellnél, mint amit Zeus is visel. Simon eléggé zabos barátnőjén szintén egy ana-digi Casio van, aminek csak színei különböznek szinte és típusa pedig Casio Alarm Chronograph nevet kapta.

Gyönyörűen kivehető ebből a képből miről is van szó.

Az ember ehhez már jó sok típust átböngészik mire rájön mivel áll szemben. Először egyébként Tag Heuer-ra gondoltam, mivel az előző részekben Willis is azt hordott. De innen válik érdekessé a dolog.

McClane három órája

Az elsőt már megfejtettük, de jöhet a kettes számú. Ez pedig az ominózus csőhálózatból való kispriccelős jelenetnél tűnik fel, ahol John gyakorlatilag a lehetetlennek tűnő, halálos helyzetből menekül meg, de előtte persze lelő mindenkit. Itt tűnik fel egy olyan óra, amit egyenlőre senki nem tudott beazonosítani és sajnos én is csak találgatok azóta is.

Elsőre persze én is azt gondoltam ez csak egy Breitling lünetta lehet, hiszen a 80-as évektől előszeretettel használták ezt a sok recés megoldást a Navitimer több verzióján is. Viszont konkrét fekete lünettabetétes, több segédszámlapos chrono nem létezik ilyen formában. Szóba jött ismét a Heuer, vagy a Roamer Stingray is, de vagy a tok, vagy a számlap és/vagy lünetta nem stimmel. Van a korból egy nagyon hasonló Zodiac Red Dot Chrono fantázianevű óra is, de az sem teljesen ilyen. Szinte biztosnak gondolom, hogy a Breitlinggel lett valami a forgatás során és próbáltak valami hozzá hasonlót szerezni, ami persze látványosan nem sikerült. Főleg, ha megnézzük a filmet és szembejön az ezt megelőző jelent, ahol nagyon úgy néz ki ez az óra beázik és a lünetta is mintha leesett volna róla.
Aki megfejti mi ez az óra kap valamit tényleg.

Megvannak a recék a lünettán, viszont a betét hiányzik, ugyanaz az óra, kevésbé jó állapotban

A film vége felé Zeus és John egy bombához bilincselve találják magukat, ahol kedélyesen elbeszélgetve, John vállából egy drótdarabot kiszedve sikerül kinyitniuk a bilincset. Mindamellett itt történik valami megmagyarázhatatlan. McClane “felveszi” harmadik óráját a filmben. Az óra csatját is láthatjuk, ami már enyhén szólva is rossz állapotban van.

Vannak bajok azzal a szíjjal már

Számos cikket, fórumot elolvastam, de a legtöbb helyen meg sem említik, hogy itt egy harmadik órát visel. Sőt, volt aki úgy hitte itt ismét a Breitling Chronomat van John karján, vagyis visszakapta az eredeti óráját. Meg kellett nézni párszor a jelenetet, de van egy kocka ahol tisztán látszik mi is van itt a csuklóján. Ez pedig nem más, mint Zeus Casio-ja!

Egyértelműen látszik, hogy órát cseréltek a megfontolás érthetetlen

Akkor összefoglalva. McClane a mindent is túlélő zsaru egy Breitling Chronomattal a kezén indul megmenteni a világot, majd egy ponton egy Breitling Navitimerre hajazó órát vesz fel, amit már egy korábbi jelenetben eláztatott és lünettabetétjét is elvesztette. Majd hirtelen megbilincselik és átvándorol a csuklójára Zeus órája. Ez így elég bizarr, de még így is imádom ezt a filmet sőt, talán most imádom igazán. Persze itt még nem ér véget a kálvária. Jöjjenek az érdekességek, ahol kiderül még egy órás turpisság.

Érdekességek, trivia, ajánlás

  • McClane egy jelenetben a bombához bilincselés előtt leveri csúnyán Simon fő segítőjét és mivel szorítja az idő letépi annak feltehetően szintén Casio gumiszíjas óráját. Egy bökkenő van, legalább. A lopás pillanatában viseli az óráját, majd a következő jelentben már nincs rajta és csak az új szerzeményét fogja, és a slusszpoén, hogy innentől a bilincselésig nem visel órát többet.
A legjobb, hogy a második képen fejjel lefelé tartja már az órát
  • Bruce Willis bár a Die Hard filmekben Tag Heuer-t, Breitlinget és ugye Casiot hord. A való életben Panerai és Rolex Yacht Master is található a gyűjteményében.
  • A Simon mondja egyébként egy játék, ahol Simon feladatait kell teljesíteni a többieknek, mint a filmben is. A kifejezés eredetileg a forgatókönyvíró találta ki sőt a script címének is ezt adta Simon mondja. A Halálos fegyverben is fel akarták használni.
  • A filmhez készült egy alternatív befejezés, ami feltehetően Magyarországon játszódott volna. Egy kávézóban Simon és McClane ülnek, majd jön a következő párbeszéd: “Pincérnő: A kávéja uram” Simon válaszol: “Nagyon kedves, köszönöm” és mindez magyarul. Szerencsére nem került bele a filmbe, nagyon nem illett volna a hangulatához.
  • Bruce Willis szereti így hordani az óráit, mint a filmben is a csuklója belsején, ezért így tűnik fel a filmben is.
  • McClanie ujjatlan pólóját és rendőr jelvényét is elárverezték közel 7000 dollárért keltek el. Egy nem bizonyított aukción a korábbi részben viselt Tag Heuer órája is elkelt 4000 dollárért.
  • A filmben rengeteg baki van ezeket nem sorolnám fel, a kedvencemet pedig már említettem. Na jó még kettő jöhet. 1. A filmben a terroristák németül beszélnek az egyik azt mondja “zwantzig” majd az angol felirat alatta “ten”, majdnem. 2. McClanet szembesítik azzal, hogy Simon a Kelet Német hadseregben szolgált majd mutatnak egy képet róla, amiben egy II. Világháborús wermacht egyenruhát hord, pár év mit számít.
  • Eddig is szerettem, a humora, a feladványok és a pörgés miatt, de most új értelmet is nyert a megnézése az órák miatt, így különösen ajánlom mindenkinek, aki még nem látta, vagy megnézné még egyszer ezek tudatában.

Facebookon megtaláltam és ráírtam a film egyik kellékesére. Rákérdeztem, hátha hajlandó valamit elárulni, miért történt ennyi óracsere a filmben. Egyenlőre nem kaptam választ, de nem adom fel. Ha van valami új fejlemény, esetleg másnak vannak információi frissíteni fogom a cikket.

1 hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

%d blogger ezt szereti: