Magazin

Bemutató – IWC Ingenieur 3239

Bár az IWC Ingenieur első modellje 1955-ben jött ki, ez a konkrét letisztult, sportos, acél verzió csak 2013-ban született meg. Egy olyan egyedi dizájn képviselő család tagjaként, amit 2005-ben mutatott be az IWC. A 3239-es elsősorban külsejével vonzza a szemet maga felé, de a belsejéről is érdemes pár szót mondani, nem beszélve a tradíciókról. Szóval lássuk mivel is állunk szemben.

Gerald Genta, a fenomén

Igen, a legmodernebb Ingenieur dizájnja is Gerald Genta nevéhez fűződik, aki méltóképpen ül az óratervezők elképzelt trónján, egyesek szerint. Nevéhez fűződik a Patek Philippe Nautilus, Audemars Piguet Royal Oak dizájnja is, valamint a számomra kedves Omega Constellation 1959-es formatervezése. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az szinte biztos, hogy amit Genta tervez az sikeres és drága is lesz, bár ez utóbbi a mi esetünkben relatív.

Nautilus, Royal Oak, Ingenieur

Az óra szemből inkább Royal Oak oldalról pedig jobban hasonlít a Nautilusra. A koronát körülvevő gyönyörűen finishelt tokozásnál mutatkozik egyezés a Nautilus által használt körbeöleléshez, de mégis egy jóval letisztultabb dizájnt kapunk itt. Az acél tok vonalain Genta egyébként is nagyon egyszerű, de mégis tetszetős megoldásokat alkalmaz. Az óra fülei az “illesztéseknél” is nagyon egyben vannak, valamint a csavarok nélküli kör alakú, ablak lünetta is pont olyan amilyennek lennie kell, ez egyébként az első Genta által tervezett 1976-os Ingenieur lünettája nagyjából egy az egyben. Ki kell még emelni a közepesen nehéz csatot, szíjat is. Kifejezetten üdítő, ahogy csatlakozik a tokhoz, mintha minidig is a része lett volna, ezzel egységet alkotva vele. Maga a csat nincs túlbonyolítva egy egyszerű dupla gombos megoldás, egy számomra kevésbé tetsző, de az órához illő szimpla IWC felirattal.

A számlap a kedvencem. Az indexekből “kiharapott” rész, és egyben az indexek asszimetriája azt kell mondjam tökéletes és valódi IWC-s cucc. A mutatók közül a másodperc nyílszerű, félig robosztus alakja szintén egy piros pont. A koronán pedig a lassan már megszokott tradicionális IWC probius schafusia logo, mennyivel szebb, mint a halacska. Természetesen koronazáras az óra. Összességében a külcsín roppant mód eltalált, és bár az óra tok átmérője “csak” 40mm (korona nélkül) fellépése határozott, meggyőző, ezért kevésbé csuklófüggő is.  

IWC, Sellita, vagy  ETA?

Mivel én tudtam, hogy az adott órában egy IWC30110 kaliber jelzésű ETA2892-A2 alapú 21 köves werk van, így elég meglepő volt, hogy több helyen is, a Sellita SW200-as werkjét említik ebben az órában. Ezután rátaláltam pár fórumra, ahol viták alakultak ki erről és volt aki állította IWC forrásokból tudja, hogy Sellita werk lapul igazából az órában, vagy legalább is ez az alapja a 30110-nek és nem az ETA. Igazából kevésbé releváns a kérdés, annak tudatában, hogy a Sellita gyakorlatilag ETA alkatrészeket használ és tőlük veszi meg őket. Bár a fratello cikke, talán tévesen, említi a Sellittát, és azért van különbség az SW200 (Eta base 2824-2) és az ETA 2892-A2 között, de nem akkora, hogy ezen fennakadjunk. Kapunk tehát 42 órás járástartalékot, 28.800-as lengést és természetesen kronométer minősítést. Az  ETA2892-A2 kissé módosított verzióját évekig használta az Omega is, a sokak által kedvelt Seamaster 300m modelleknél, kaliber 1120-néven. Érdekesség, hogy az IWC nem gyárt olyan in-house werket, ami belemenne egy 40mm-es, vagy annál kisebb órába.

Az óra hátlapja kevésbé érdekes, de követi a letisztult dizájnt

Az Ingenieur story

Azt már pedzegettem, hogy a Genta által tervezett 1976-os Ingenieur dizájn egyfajta újjáélesztése ez a 2005 óta használt, új Ingenieur modell család, köztük a 3239-essel. És az is szóba jött, hogy 1955-ben kezdődött az Ingenieur név egybefonódása az IWC-vel, de akkor lássuk, honnan is indult útjának, a mai napig használt elnevezés.

Minden Ingenieur anyja, a 666-os modell

Az első Ingenieur 1955-ben mutatkozott be. Mára legendásnak számító 666-os ördögi referenciaszámot kapott. Nem más mint Albert Pellaton tervezete, aki többek között az első in-house IWC automata werket a kaliber 85-öt is jegyzi. Ő maga is Svájc franci területén nőtt fel ezért is a franciás kifejezés az Ingenieur, ami az “Ingeniator” kifejezésből jön, jelentése “aki tervezi és használja szerkezetét”. Ezzel utalva arra, hogy az óra nagyfokú precizitással, a legjobb mérnöki tudással, odafigyeléssel jött létre.

Érdekesség, hogy a 666-os 852-es kaliberrel szerelt órák ára, ma magasabbról indul, mint a 3239-es listaára.

Az 1976-os Genta Jumbo Ingenieur

A következő lépcső a történetben, a már említett 1976-os Genta dizájn Ingenieur. Az akkoriban nagy méretbeli ugrás miatt a “Jumbo”  nevet kapta, ami ma már kevésbé állja meg a helyét. Végletekig egyszerű formavilág és egy szintén kedvelt werk a 8541-el lett bemutatva. A kivitelezés hasonlít az újhoz, a lünetta pedig mint írtam is, nagyjából megegyezik. Ami még maradt az pedig az Ingenieur logo, ezzel is emléket állítva a több mint 60 éves típusnak. A nevet tovább véve az IWC-nek már van Ingenieur Perpetual Calendar és Tourbillion modellje is. Nagyon korlátozott számban készült pár zsebóra is 1982-ben Ingenieur névvel. Valamint 2005-ben kiadtak egy imitációt is, ami a Mercedes AMG csoporttal való együttműködést szimbolizálja és érdekessége, hogy a korona szabadon van az órán, nem úgy mint a 3239-nél.

A mandzsetta és a toll nem járt hozzá, de ez is megy hozzá nem csak a sportos dolgok

Összegzés

Az óra áráról még nem esett szó. Listaára 5000-5500 euro, használtan nagyjából 4000 euroért már beszerezhető, de elég ritkán jön szembe, főleg a sötét számlapos verzió. Alul az értékelés mindent elmond, egy ilyen kitűnő dizájnú órát, ilyen áron megkapni teljesen korrekt. Az óra ráadásul ritka, ezt nem tudtam besorolni se pro, se kontra kategóriákba, a ritkaságnak vannak előnyei és hátrányai is. Az órához egy közepes méretű dobozt kapunk, ami illik az óra designhoz és az egyszerű összképhez. Az Ingenieur név mögött álló tradíció miatt és mivel egy nagyon jól sikerült dizájnról beszélünk, ezért az óra mindenképpen ajánlott kategória. A végére pedig álljon itt egy szubjektív pro és kontra lista:

Előnyök:
– Gerald Genta dizájn
– Kényelmes hordás, a korona ellenére
– Jó járástartalék és pontosság
– Ideális méret normál testalkathoz
– Patek Philippe Nautilus nagyjából 10-ed áron
– Hagyomány, 60 éves story   

Hátrányok:
– Csak saját csatjával használható
– Egyszerű, jellegtelen hátlap
– Nem in-house werk

%d blogger ezt szereti: