Magazin

Használt órák árazása

Régóta tervezem hogy írok erről a témáról pár gondolatot, elsősorban mert úgy érzem a sok félreértés mellett, pár alapvető dologgal nem vagyunk tisztában amikor árazásra kerül sor, legyen ez a saját eladó darabunk értékének meghatározása, vagy egy vágyott darab összegének fejünkben való megjelenése.  Már az elején leszögezném mindenkinek szíve joga eldönteni mennyiért adja/veszi az óráját, viszont szeretnék ehhez segítséget nyújtani, tanácsot adni az eladás/vásárlás sikerességének érdekében. Nézzük meg mi alapján érdemes elindulni és milyen buktatókba ütközhetünk.

Ez az eloszlás nem javasolt, de sokszor így érezheti magát aki sokat költ órára.

A vásárlás első lépése:

Egy óra vásárlásánál elkerülhetetlen tényező az érzelmi faktor. Ez teljesen rendben van mindaddig, amíg közben reálisan tudjuk látni az árazásához szükséges legfontosabb életteret, a piacot és annak árait. Az első hiba amit elkövetünk az mégis a legtriviálisabb, megnézzük mit szeretnénk vásárolni majd az óra áráról kialakítunk egy képet előre, ami legtöbbször messze lehet a piac áraitól ahol kutakodni fogunk. Szóval ne az árat találjuk ki és ahhoz keressük álmaink óráját, hanem keressük meg az órát és párosítsunk hozzá árakat, ez eladásnál ugyanolyan fontos.

Felmerül a kérdés mi van, ha mi egy Moonwatchot szeretnénk, de csak egy Bond ára van a zsebünkben? Pont ez a lényeg, fogok találni a két típusból megegyező árút úgy, hogy alapvetően inkább a duplája árban a Moon a Bond-nak. Azt hihetjük, hogy milyen jó áron van a Moon, hiszen Bond áron kaphatjuk meg pedig ez az egyezés csak akkor lehetséges, ha a Bondot túlárazták, és a Moonwatch állapota, származási országa indokolja az alacsonyabb árat, ami az általam elérhető piacon nem reális. (A végén egy konkrét példában ezt bebizonyítom) Tehát alapvetés, nézzünk utána, ne tápláljunk hamis reményeket, valamint ahogy írom is ne szorítkozzunk csak az árra, hiszen ezt nagyban befolyásolja az óra állapota, szervizigénye, beszerzés helye stb.

A piac és annak trendjeitől függetlenül a használt órák mérete, működése és anyag használta, mindig befolyásolja az árat ezekre is jó odafigyelni már az elején. De az sem mindegy hogyan és honnan találjuk ki a megfelelő árat.?

Fix, vagy alkuképes ár?

Hogy kicsit elmondjam én hogyan csinálom, fontos leszögezni, hogy sosem rakom az árakat se a legalacsonyabb, se a legmagasabb piacon elérhető óra alá vagy fölé, inkább az alacsonyhoz közeli árat adok meg alkuval. És itt jön is a kérdés fix, vagy alkuképes legyen az ár. Erre nem is olyan egyszerű a válasz. Valaki esküszik a fix árra, valaki pedig imád alkudozni.

Az elégedett vásárló egy jó alku után mindig jobban érzi magát

Én nem javaslom viszont a fix árat senkinek. A vásárlóban rögtön kelthet egyfajta ellenérzést mikor úgy zárul egy hirdetés “az ár fix!!!” szigorúan három felkiáltójellel. Amikor rákattintasz egy órára még lehet tetszik az ár, mert egyből beugrik, hogy egy kis alkuval jó lehetne, majd mikor ezt olvasod elmegy tőle a kedved.

Ráadásul sok esetben érdekes módon egy jól megválasztott, de alkuképes árral drágábban tudjuk eladni az órát, mint fix áron, vagy épp könnyebben, hasonló áron.

Egy esetben tudom elfogadni a fix árazást, ha az egy bitang jó ár és azért használjuk, hogy ebből a bitang jó árból már ne kezdjenek el alkudozni. De akkor beszéljünk arról is, hogy miért tartom jobbnak az alkuképes árat. Fontos, ha nincs jelölve az árnál az alkuképesség ettől még az óra simán lehet alku tárgya. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 200 ezres órába rögtön alkudjunk bele 50-100 ezret, de ha úgy érezzük ebben az esetben 20 ezer forint még belekell férjen, jobb esetben nem sértődik meg az eladó és megtudtok egyezni. Az alkuképesség legnagyobb előnye pedig, hogy ha létrejön az üzlet a vásárló és az eladó is úgy érezheti jól járt, egy óra dealnél ez a legjobb ami történhet. Plusz egy indok: alkudni mindenki szeret, ha így gondoljuk, ha nem ez része az órás biznisznek.

Egy eset viszont van, amikor árazásnál ne használj alkuképes árat, ha személyes sértésnek veszel egy ajánlattételt. 🙂 Kevésbé polkorrekt módon azt is mondhatnám, nem való mindenkinek a kereskedés.  És itt el is érkeztünk egy kényesebb témához.

Eladók árai, kitől vásároljak inkább?

Ez eléggé relatív és sok összetevős kérdés. Két nagy csoportot meg kell különböztetnünk, akiken az árait sokszor sajnos egy kalap alá veszik, pedig nem szerencsés és ez okozza a legtöbb árazási anomáliát. Ezek a hazai és a külföldi eladók csoportja, valamint ezen belül a magáneladók és a kereskedői réteg alcsoportjai. Ez így most kicsit száraz, de a lényeg, hogy az itthoni és a külföldi árakat nehéz összehasonlítani (persze nem lehetetlen lásd lejebb), főleg akkor, ha megnézzük, hogy kereskedőtől, vagy magán eladótól akarunk vásárolni Magyarországon, vagy a határon túlról.

Ha külföld akkor főleg az Ebay, a Chrono24 (erről lejjebb bővebben), vagy a Catawiki kerül elő, mint piac. Ezek közül az Ebay árai a legkedvezőbbek és a C24 képviseli az “elit” kategóriát a Catawiki aukciós oldalán elég változatos árak vannak, viszont plusz tipp az árazáshoz, hogy itt például minden óránál található becsült érték, ami némi támpont lehet egy árazásnál. Na de miért lehet az Ebay a legjobb hely az olcsóbb árakra? Elég becsapós a dolog. Itt jön elő, hogy az Ebay-en főleg magáneladók vannak, valamint az órák állapota és származási helye számunkra nem reális. Itt az Eu-n kívüli vásárlásokra gondolok elsősorban, ahol számolnunk kell a vámmal és az ÁFA-val is, ami plusz költség, így sok esetben már nem is lesz olyan kedvező az ár, persze ez a többi felsorolt oldalra is igaz. Alapvetés: a külföldi magáneladók árai olcsóbbak, mint a kereskedői árak és legtöbbször, de nem akarok általánosítani, az órák állapota sem az igazi. Érdekes módon itthon más a helyzet. Azt tapasztalom, hogy a magáneladók árai magasabbak, mint a kereskedőké itthon, de minimum hasonlóak, ez adódik a rossz árazásból, amiről ez a cikk is szól, valamint abból az attitűdből, hogy vannak olyan magánszemélyek, akik nem eladni akarnak csak hirdetni egy magas áron, “ha ennyiért viszik adom, ha nem marad” alapon. De hogy kicsit meg is védjem a magyar magáneladókat adódhat a jobb állapotból és a szerviz meglétéből is ez a magasabb ár.

Viszont, amibe mind a két réteg beleesik itthon, az a már említett félreárazás, és ennek oka a C24-es piac árainak “magyarosítása”, vagy mondjuk úgy hibás integrálása a hazai piacra, és most lehet nem leszek népszerű, de a megtévesztő árak használata is jellemző, a következő bekezdésben kifejtem ezt.

Itthon nagyon népszerűek a tematikus facebook csoportok, talán a legnépszerűbbek a világon, ha a számokat nézzük, a 4-5 nagyobb csoportnak majdnem 100ezer tagja van, összehasonlítva a Diver’s watch-al, ami a világ legnagyobb órás csoportjának mondja magát kevesebb, mint 50ezer taggal. Viszont az árazás innen nagyon bonyolult, a facebook nem egy vevőbarát platform, nem is eladói, nehéz hasonlítgatni az árakat, ezért innen hiába a magas létszám nem tudunk árazni. Viszont mondjuk el, hogy egy hazai, akár facebookos vásárlásnak van egy olyan előnye legyen az magáneladó, vagy kereskedő, amit nehéz elvitatni, és ami miatt érthetővé válhat egy olyan óravásárlás, ami talán a piac áraihoz képest magas lehet, de megéri. Ez pedig nem más, mint a személyes átvétel.

Személyes találkozó során nem csak az óráról kapunk jobb képet, de az eladóról, vevőről is. Ez egy olyan plusz, amit másképp nem tudunk megszerezni, mondjuk egy Ebay-es vásárlásnál.

Könnyebben elállhatunk a vásárlástól, vagy éppen ismeretségeket, barátságokat köthetünk. Hogy ez megér-e egy magasabb árat az nem biztos, de azt is tudja mindenki, hogy zsebben a pénzzel a fentebb említett alku is könnyebb. Összességében elmondható, ha világviszonylatot nézünk és eladókról beszélgetünk a magán eladók árai alacsonyabbak és nagyobb rizikófaktort jelent a vásárlás tőlük, valamint ha magáneladókén szeretnénk eladni be kell látni, hogy nem tudjuk a kereskedők áraihoz árazni az óráinkat. Itthon és külföldön megbízható kereskedői réteg alakult ki ezek árai változóak, rajtunk múlik  mi alapján válasszuk ki a számunkra szimpatikus, megbízható eladókat. Tehát amit én javaslok az a Chrono24-ről való árazás okosan, reálisan, mielőtt leírnám hogyan képzelem itt van még pár igen fontos tényező, ami befolyásolhatja a használt órák árait és ezzel a saját árazásunkat is. 

Egy 80 éves Omega arany zsebóra eredeti tokjába, elég ritka így egyben

Doboz, papírok, szíj, szerviz és garancia:

Azért ezek, mert legtöbbször ezek hiányoznak, vagy nem egyeznek meg az órához új állapotban járó dolgokkal. Egy újabb, 10 évnél fiatalabb óránál jogosan várhatjuk el, hogy meglegyenek a felsoroltak, de egy vintage 50 éves óránál ezek hiánya természetes (kivéve a szerviz). Ezért is érhet többet egy eredeti dobozos, vagy akár vintage full set karóra, mint a “csak az óra van” társai. Ezzel nem azt mondom, hogy baj van azzal, ha csak az óra van meg, hiszen a hirdetések többsége ilyen, nálam főleg, aki inkább 30-70 éves órákkal foglalkozik, ahogy írtam is ez megszokott és nem is várható el ezek megléte. Persze ha van egy Omega a 60-as évekből dobozzal, papírral eredeti szíjjal, csattal ez többet nyom a latba egy ilyen idős óránál, mint amennyit elvesz ezek hiánya egy fiatal órától.

A szerviz már egy nehezebb dió. Vevőként mindenképp érdemes rákérdezni mikor volt, vagy volt e egyáltalán, vagy ha nem tudnak róla akkor annak tudatában szabad csak megvenni, hogy számíthatunk némi szervizköltségre és igen mint sok minden más ez is bőven befolyásolhatja az árat. Eladóként szintén oda kell figyelni, leginkább arra, hogy a szervizről soha ne közöljünk fals információt, és persze másról sem, a megtévesztés nem fér bele, egy óránál sokkal hamarabb kiderül ha hibás, mint egy autónál például. A másik nem kevésbé fontos dolog, hogy szerviz valamilyen formában mindig legyen, ne csak a vevőnek legyen ez fontos. Elfogadható, ha mondjuk az óra az eladó szerint tökéletesen működik és nem akarja szervizeltetni, de egy órás által átnézeti, ha kell ő beállítja, olajozza stb. mindenképp ajánlott. Ide még annyit csatolnék, hogy nagy különbség lehet egy-egy óratípus szervizelése között és nagyban függ a szervizdíj attól, hogy hova visszük. Az autós hasonlatnál maradva a hivatalos szerviz a legdrágább, vannak jó és kevésbé jó órások itthon, viszont nem biztos, hogy a hivatalos szerviz a legjobb főleg ha ár/érték arányt vesszük alapul, de ez majd legyen egy másik írás témája.

Speciel én kereskedőként úgy gondolom minden órához jár doboz, sokkal jobban mutat, mint mondjuk egy jellegtelen átlátszó zacskóban átadni.

Lényeges tény, hogy amikor az óra áráról az állapota alapján döntünk, akkor ott jelenjen meg a szerviz is, ne csak a külső, hanem a szerkezet állapota is. És még valami, ne felejtsük el egy olyan szerkezetet veszünk egy jó minőségű karórával, ami pár évente törődést igényel, amit már mi fogunk kifizetni, ha nincs rá garanciánk, és igen ez még növelheti az árat, ha olyan eladótól veszünk aki bármilyen garanciát vállal a termékére.

A Chrono24, a világ legnagyobb órás piacterének árai:

Nem akarom magamat ismételni tudjuk már, vannak magáneladók és kereskedők, fontos tény viszont, hogy itt a C24-en ez fel van tüntetve, tehát mi tudjuk, hogy kereskedőtől, vagy magánszemélytől (vagy ahogy én hívom kereskedőnek látszó magánszemély) vásárolunk. Azt is írtam már, hogy a magáneladók árai itt többnyire alacsonyabbak. A kereskedőké pedig nagyon szerteágazó. Most értünk el a sarokponthoz, ahhoz a tényhez miért nem hasonlítható egy hazai ár egy C24-es mondjuk középárhoz. Egy C24-es kereskedő havi szinten fizet az oldalnak minimum 30-60ezer forintot, vagy akár jóval többet is, ha elad bármit, ha nem. Az eladások után pedig 3-5% további jutalék befizetése kötelező, sőt a hivatalos kereskedő a saját országában is adózik, az itthoni viszonyokba most nem mennék bele, talán majd egy későbbi cikkben, bár nem vagyok önsanyargató jellem. 🙂 Ezekből a díjakból is természetszerűleg keletkezik árkülönbség. Az én áraim megegyezőek itthon és a C24-en is, ezek miatt viszont, ott drágábbnak láthatod, pedig levonások után én, mint az eladó ugyanott leszek. Ami nagyon fontos, hogy a C24-es kereskedő trusted checkoutot vállal, ami egy biztonságos pénzmozgást és igen vevőbarát adásvételt eredményez, és ezzel együtt 14 nap visszavásárlási garanciát is ad az általános 1-6 hónap garancia mellé. És az értékelések megléte is előnye egy ilyen kereskedőnek, valamint az sem elhanyagolható, hogy az igazán jó és megbízható kereskedőknek, akik már több éve jelen vannak az oldalon kialakult vevőköre is van, akik csak miattuk hajlandóak többet fizetni az átlagnál.

Látható tehát miért működik ez jól és miért lehet itt magasabb árakon eladni. Ezek után nem hiszem, hogy magyarázni kell egy hazai kereskedő alacsonyabb árait, aki nem vállal hasonló felelősséget, tisztelet az egyre több kivételnek persze. Az árazásnál én mindenképp javaslom a C24-et jól használni! Még egyszer beszúrom ide, hogy számunkra egy amerikai vagy nem EU-s ár nem releváns a fent említett adók miatt, ezek árai itt is alacsonyabbak, de mire ideérnek magasabbak is lehetnek.

Sajnos sokan használják a C24-et a saját itthoni áruk igazolására. A saját eladó órájukhoz olyan árakat raknak be képpel illusztrálva, ami még a C24-en sem súrolja a középkategória árait.

Ez szimplán megtévesztés, nem más.

Azt hiszem látható, hogy felsoroltam pár tényt miért lehet egy C24-es ár magasabb, de ezen felül ott van még, hogy az ilyen megtévesztő posztok nem az oldalon fellelhető legolcsóbb hirdetéshez hasonlítják világverő árukat, ráadásul egy világverő árat szerintem nem kell magyarázni.

A C24 ennek ellenére jó platform az árazáshoz, ha figyelembe vesszük az összefüggéseket és megpróbálunk a lehető legnagyobb halmazból árazni. Ehhez csak jól kell használni a keresőt nézzük is hogyan érdemes.

Chrono24 árazási példa:

A legjobban a chrono24 keresőjével lehet bemutatni, hogyan lenne ideális keresni és mi alapján tudunk jól árazni így. Az oldalnak egy igazán jól felépített keresője van rengeteg szűrési lehetőséggel.

Referenciaszámos keresésnél sokszor nem hozza ki a legjobb ajánlatokat az oldal

Ha csak simán a keresőbe beírjuk az általunk kívánt típust legyen ez most egy Omega Seamaster 300m Bond automata kék lünettás full size 41mm-es, acél a 90-es évek végéről . Ha mi ezt az adott referenciaszámút keressük (2531.80) akkor sem javaslom csak azt beírni, így nagyon sok kiszűrődhet, ami egyébként ugyanaz, amit mi keresünk, de vagy nem adta meg a referenciaszámot, vagy rosszul, és ezt hagyják le a legtöbben, a leírásból. Találatok száma referenciaszámmal: 47db legolcsóbb példány: 504.000.-Ft. És igen a legolcsóbb példány az Európai Unióból ezt fontos kiemelni azon kívűl a többi számunkra nem releváns, árazás szempontjából!

Az én javaslatom pofon egyszerű, írjuk be a keresőbe egy szóval ‘Omega’. Tudom most sokan hangosan felröhögtek, és nagy szemekkel bámulnak, hogy így sosem fogják megtalálni a vágyott típust. De. Ezek után rászűrhetünk az adott típusra ugyanis ezzel elkerüljük a tényt, hogy valaki rosszul adta meg a szövegben az óra típusát, vagy egyáltalán nem írja sehol az oldal legtöbb esetben besorolja a jó kategóriába. Tehát kiválasztjuk a modellnél a Seamaster Diver 300m-at majd tovább szűrünk működésre (automata) és méretre (41mm).Itt ha egy pillanatra megállunk biztosak lehetünk, hogy az összes általunk keresett acél, kék lünettával benne lesz (90%) az így előjött 852db találatba ahol a legolcsóbb példány: 463.000.-Ft! Már itt látható, hogy több mint 40ezer forinttal beljebb lennénk ha vásárolni akarunk. Itt átállítva a legolcsóbbtól listázásra tovább kereshetjük a jó árú, európai darabokat. Persze a 852-ben lesznek acél és titán lünettás, tokos, valamint az összes új kerámia lünettás stb. 300m. Ha ezek zavarnak szintén tovább szűkíthetjük a keresést, de előtte még egy trükk. Látható hogy a keresésnél a 42 miliméternél is jelentős menniységű hasonló óra van, 300 felett, ezért érdemes néha berakni  1-1mm-el nagyobb és kisebbet is mert sokan ezt sem jól tudják, vagy csak simán elírják az átmérőt. Így ha tovább szűkítjük a kék számlapra és az acél tokra, lünettára a odlgot kijön 265db találat ugyanazzal a 463.000.-Ft-os legalacsonyabb árral ami most egy spanyol kereskedőé.


A beígért áregyezés Moonwatch és Bond között, nem hazudtam lehet találni ilyet.

Ezeket a keresési mechanizmusokat ajánlom tehát, majd a találatokból már könnyű kiszűrni az állapotot és a az esetleges plusz dolgokat amik még vannak az órához. A legtöbb esetben ez így jól működik és ahogy azt már említettem itt az európai eladók közül a legolcsóbb mondjuk 10-et megnézve dönthetjük el, hogy a mi árunk itthon mennyi legyen, hangsúlyozom újra ezek fölé lőni nem nagyon érdemes, mert itthon ez nem lesz releváns.

Ez az írás egy javaslat, ami saját véleményemen, és tapasztalatomon alapul és nem az örök igazság forrása, a facebook posztban szívesen beszélgetek mindenkivel, aki más, vagy hasonló állásponton van a témában. Sőt szívesen kiegészítem a cikket, ha előjön még valami, amit kihagytam (olyan biztos van). Köszönöm ha végig olvastad, és remélem könnyítettem a használt órád árazásán, vagy az éppen kiszemelt darab árának megítélésén, mert a fő cél ez volt.

2 hozzászólás

  1. Szia!!! Jól összefoglaltad!!! Hasznos dolgokat írtál le. Ajánlani tudom mindenkinek!!! C24 a legjobb kereső oldal mind ár mind típus szerint!!! Köszi

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: