Magazin

Story – Rolex Oyster, a világ első vízálló tokja

Ami azt illeti nem is olyan egyértelmű ez, mármint többen kétségbe vonják, hogy valóban a Rolex modelljének volt olyan tokja a világon elsőként, mely valóban ellenállt a víznek és a pornak. Ha az ember kicsit jobban beleássa magát a témába, akkor viszont el kell fogadni, a nagy és ismert órás oldalakon számos cikk szól erről a tényről, így nehéz lenne kétségbe vonni, de azért próbáljuk meg.

A Dennison korabeli hirdetése

A brit Aaron Dennison már az 1870-es években dolgozott, a később a Rolex által is használt menetes, csavaros lünettán, hátlapon. Feljegyzéseket, írásokat lehet találni, ami ezt bizonyítja, egy kisebb újságkivágás is létezik, ami felhívja a figyelmet Dennison tok dizájnjára, ami mint írják aktívan fellép a por és nedvesség ellen, mintha csak egy modern mosópor reklám lenne. És a tok valóban egyedi menetes “szerkezetet” kapott, a bökkenő a koronánál van, semmi nem utal arra, hogy a korona csavaros, vízálló lenne. Ráadásul ez egy zsebóra volt természetesen, viszont azt is el kell ismerni, hogy Dennison 1918-ban a Brit Hadseregnek gyártott tokokat ezzel a technikával karórákhoz, de itt már nem hangsúlyozták a vízállóság kérdését, mivel főleg pilótáknak készült órákról volt szó. Így kijelenthetjük kétségek nélkül ki adta a világnak az első valóban vízálló karóra tokot.

1926-os Oyster arany tokban

Persze nem maradhatott titokban, sőt kellett találni egy jó bemutatót is az órának, a világ első vízálló órájának azért kijárt a csinnadratta. Főleg, hogy ismerjük a Rolexet, a mai napig szeretnek nagy szavakat használni, szeretik és nagyon is értik a marketinget, szeretnek elsőnek feltűnni mindenben, nem gondolhatjuk, hogy pont az Oyster bemutatását elbagatellizálták mondjuk egy sima órás expon, de nem ám. Történt ugyanis az Oyster tok kiadása után egy évvel 1927-ben, mikor is Mercedes Gleitze ma már úszólegenda, akkori hivatalnok 1927 október 26-án a La Manche csatorna átúszására készült.

Mercedes Rolex Oystere és az indulás

Valamiért Hans annyira bízott a sikerben, hogy Mercedes-nek adott egy Oyster-t, hogy ezzel teljesítse a több mint 10 órán át tartó elképesztő távot a kissé fagyott vízben. Mondanom sem kell a siker nem maradt el, Mercedes ezzel híressé tette magát és a Rolex világszabadalmát az Oyster vízálló tokot, ami így az első ilyen karóra tok a történelemben. Pár nappal az esemény után már a Daily Mail egy teljes oldalon hozta le story-t, ezzel is elismerve a Rolex világújdonságát. Ezek után már ismerjük mi történt, a Rolex a mai napig ezt a tokot használja a legtöbb típusánál, valamint a Tudor modelljeinél.

Egy későbbi modell Rolex Oyster Perpetual Golden Egg

Nagyon ajánlott érdekességek:
– A Dennison Watch Case co. hivatalosan is készített főleg arany tokokat svájci órákhoz, igen a Rolexnek a 40-es évektől.

Dennison pattintós 9k arany tok

– Több óragyártó is meglovagolta az 1930-as években az Oyster keltette hype-ot és készített vízálló modelleket, köztük az Omega Marine-t és a Cartier által egyedileg tervezett Thami El Glaoui-nak készült karórát, aki Marrakesh Pasája volt, de előszeretettel hívták az Atlasz Urának is, szóval szeretett volna ő is egy vízálló darabot, csak ha úszni támad kedve legyen miben.
–  Mercedes úszása a “Vindication swim” elnevezést kapta, amit úgy lehetne fordítani, hogy a kikövetelt úszás, a média és a közvélemény nyomása kellett hozzá, hogy elvállalja a hölgy, el is mondom miért.

A Daily Mail cikke és egy korabeli Oyster

A Rolex még egy 2010-es kampányban is megemlékezik az úszásról itt már konkrétan nem említik Mercedes-t és azt a tényt sem, hogy a csatorna átúszás, amikor a Rolex Oystert hordta 1927-ben sajnos valójában sikertelen volt. Mercedes több mint 10 órát úszott a Rolex-ben így is, mielőtt ki kellett menteni a jeges vízből, majd elismerte az óra kvalitásait, azt mondta csodálja az órát, de tény, hogy ez már a második úszása volt. Az elsőt közel 15 óra alatt teljesítette még október elején, de mivel a fennálló csúcs 13 óra volt és nagy volt a nyomás, hogy próbálja meg újra, így két hét múlva!!! újra nekivágott a távnak már az Oysterrel a kezén, itt kellett kimenteni. Mondhatnánk, hogy történt némi történelem hamisítás, de ez nem von le semmit Mercedes és a Rolex teljesítményéből.  

A Rolex 2010-es megemlékezése az úszásról
%d blogger ezt szereti: