Magazin

Filmidő – Zodiákus (2007)

Film: Zodiákus (2007)
Színész: John Carroll Lynch
Karakter: Lee Allen – A Zodiákus gyilkos??
Óra: Zodiac Sea Wolf
IMDB pontszám: 7,7

Azért ez ritka, hogy egy filmben ennyire jó minőségben tűnik fel egy óra

Az óra színre lép: 
A Zodiákus című film, a 60-70-es években játszódik és egy sorozatgyilkos utáni hajszát mutat be megtörtént események alapján. Egy nyomozócsapat és újságírók is dolgoznak az ügyön, ugyanis a Zodiákus gyilkos leveleket küld a médiának és a rendőröknek, ahol “Zodiac” néven mutatkozik be és mellé egy “logót” is feltűntet, kis körön keresztbe futó két vonalat. A nyomozás egy pontján több bizonyíték is a gyári munkás Lee Allenre tereli a gyanút, ezért úgy döntenek munkahelyén hallgatják ki Lee-t. Miközben folyik a kihallgatás David Toschi nyomozó figyelmes lesz Lee órájára, majd pár dicsérő szó után elkéri Lee-től az órát, amit Lee saját elmondása szerint az anyjától kapott két éve, mikor kezébe veszi Toschi nyomozó konstatálja, hogy ez bizony egy Zodiac karóra rajta a logóval, ami a gyilkos levelein is feltűnik. A kihallgatás és az óra elkobzása is megtörténik, és a történet szerint ez volt az az esemény, ahol először mutatkozott a Zodiac név együtt a logóval a nyomozás során. A filmet csak ajánlani tudom, a többi pedig az érdekességeknél lejjebb.

Az órás jelenet órakedvelőknek kötelező

Az óra története: 
Zodiac Sea Wolf Automatic. Az óra maga is híres volt a saját korában. A Zodiac márka 1953-ban adta ki Sea Wolf masszív acél tokos diver modelljét forgatható lünettával és automata werkkel, ami egy AS 1687/1688 mechanikus alapra közösen fejlesztett automata szerkezet. Együttműködött a Doxa, Favre-Leuba, Eberhard, Girard Perregaux és a Zodiac cég a fejlesztésben. Az óra a legkorábbi diverek egyike, megelőzve a Rolex és a Blancpain hasonló modelljeit. A Sea Wolf több mint 20 évet és 30 különböző modellt élt meg sőt a mai napig ad ki belőle a cég heritage modelleket, valamint új designt is ezzel a névvel. Az új modellek elérhetik a 2000 dolláros árat és mivel a modell az 50-es évek ikonikus darabja, az eredeti 50-es évekbeli SeaWolf-ok is hasonló árban mozognak állapottól függően.

Korabeli Zodiac Sea Wolf hirdetés

Érdekességek: 
– A film igazi sztárparádé csak pár nevet említve is úgy, mint Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, vagy Robert Downey Jr.

– Az ominózus jelenetben Lee a bal kezén hordja az órát pedig elmondása szerint bal kezes. Ez azért fontos, mert a nyomozók azt gondolták a gyilkos két kézzel írta leveleit és a bal kézen hordott óra jobbkezességre utal.

– A Zodiac egyébként magyarul állatövi jelet, csillagjegyet jelent

– A filmben Anthony Edwards a vészhelyzetből jól ismert Greene doki is hord órát, bár vannak róla viták, de sokan azt mondják ez is egy Zodiac típusú ketyegő, emellett feltűnik még egy Timex Electric Model 84 is a filmben, valamint egy korabeli SeaWolf újság reklám is.

Anthony Edwards egy Timexben?

– A Zodiac márkát 1882-től datálják svájcban, de 2001-ben felvásárolta a Fossil group a nevet, a 70-es években a márkát is meggyötrő quartz válság és az ezt követő csőd közeli évek vezettek ide

A filmben szintén feltűnik egy “exkluzív” Zodiac karóra hirdetés

– A SeaWolf név a Breitlinget is megihlette és 2003-ban kiadták az Avenger Seawolf verzióját, ami titán tokos és COSC minősítésű volt

A modern Seawolf

– Bár mindenki Lee Allen-t gyanúsította, hogy ő a Zodiákus gyilkos, ezért sosem ítélték el, valamint egy szemtanú és minden bizonyíték rá utalt, míg egy 30 évvel későbbi DNS vizsgálat kizárta, hogy ő követte volna el a gyilkosságokat, így az ügy mai napig megfejtetlen maradt.

%d blogger ezt szereti: