Magazin

Story – Omega Jedi a félreértett Seamaster

Omega Seamaster Chrono “Jedi” 1976 
De mitől lesz Jedi egy Jedi!?

Az én saját Jedim, volt.

Pár hete mikor kiderült, hogy valószínű a birtokomba kerül ez az óra én is elkezdtem kutakodni, miért is Jedi az a Jedi. A vége elég vicces lett, mert kiderült, hogy nem is Jedi ez a Jedi (kaliber 176.005), ebben az írásban valószínű elég sok lesz a Jedi.

Chuck Maddox egy hatalmas tudás anyaggal, ismerettel rendelkező gyűjtő és omega szakértő nevezte el az Omega 70-es években kijött modelljeit a Star Wars filmek karakterei után. Így három modell kapott egy-egy fantázianevet, amik azóta ráragadtak ezen óratípusokra és nem lehet elvitatni, hogy igazán jól sikerültek elnevezésekkel gazdagodott az órás közösség.

Darth Vader és Anakin Skywalker

Ezek az Omegák kultikus chronographok a 70-es évekből. Képek kommentben. Első körben itt van Darth Vader kaliber 145.0023, fekete szíj és tokozás, valamint a szintén fekete háromkörös számlap Vader két vörös szemével. Következő a sorban Anakin Skywalker kaliber 145.0023 full acél tokozás és egy sötét erőt (számlapot) legyőző fehér belső lünetta. És végül itt van amire vártunk a Jedi. A fekete számlapot a Jedi karddal (stopper mutató) legyőző fehér erő. Igen jól olvassátok nem aranyozott tok és nem pilótafülkét meghazudtoló horizont mérő, mint a képen, mert a valódi Jedi referenciaszáma 145.024 és nem 176.005. 

És a valódi Jedi

Ha eddig sikerült eljutni most derüljön ki, ha ez nem Jedi akkor mégis mi ez a Jedi, mondtam, hogy sok lesz a Jedi… A neves svájci gyökerű aukciós ház az Antiquorum, akik a világ több nagy városában is jelen vannak aukcióikkal és szintén a 70-es évek óta léteznek, ejtettek egy hibát egy 11 évvel ezelőtti aukciójukon. Történt ugyanis, hogy 2007-ben aukcióra került egy valódi Jedi (145.024) és egy a hirdetésemben szereplő Jedi (176.005). A katalógusban egyszerűen megcserélték az elnevezést és azt nem a jó modellhez illesztették oda. Így lett ebből az órából 40 év “névtelenség” után Jedi. Ezután ráragadt a név erre a modellre és sok oldalon, ha az ember látja az órát tévesen ott szerepel a Jedi nicknév a címnél.

%d blogger ezt szereti: