Magazin

A Rolex egy ex-barátnőről kapta a nevét!?

Honnan erednek az ismert óramárkák jól csengő elnevezései?  Nézzük is!!!

Van pár egyszerűbb elnevezés, ami szimplán egy mozaikszó: 

IWC – International Watch Company, azt hiszem nem nagyon kell magyarázni

TAG Heuer – Bár a Heuer brand már 1860-óta használta nevét (az alapító Ed Heuer után), 1985-ben mikor Akrem Ojjeh Szaudi milliárdos megvásárolta a márkát úgy döntött kibővíti a nevet és elécsapta a TAG szót, ami a francia Techniques d’Avant-Garde (haladó technikák) szóból lett összerakva, és a TAG Group holding ezután már órákkal is foglakozott, a repülés és a motorsport mellett.

Schaffhausen annyira jól cseng, legtöbbünket nem zavar, hogy csak egy egyszerű városnév

Sokan még ennyire sem gondolták túl és a saját neveiket használták, ami valljuk be manapság igazán jól hangzik: 

Vacheron Constantin – az alapító és a sikerkovács Jean-Marc Vacheron és François Constantin

Patek Philippe – a partnerek Jean-Adrien Philippe és Antoine Norbert de Patek

Audemars Piquet – a barátok Louis Audemars és Edward-Auguste Piguet

Girard Perregaux – férj és feleség Constant Girard és Marie Perregaux házassága után született a márka

Casio – az alapító Tadao Kashio na jó itt azért volt kis kreativitás

Panerai – az órás és órásiskola alapító Giovanni Panerai

Breitling – a pilótaórás Léon Breilting

Breguet – Abraham Louis Breguet saját kora celebje volt, híressége vetekedett a kor legnagyobb francia íróival úgy, mint Stendhal, Balzac,vagy Dumas.

Paneraira még visszatérek, a saját történetüket kissé meghamisították

Remélem eddig sem volt unalmas, de most nézzük a picit izgalmasabb és ötletesebb neveket: 

Oris – amikor az alapítók megépítették első gyárukat Hölstein városában az ablakból csodás kilátás tárult eléjük és halhatták is a közelben csordogáló Oris patakot is, innen a név.

Zenith – a márkát az akkor 22 éves! George Favre-Jacot alapította. A krónikák arról szólnak, hogy egy tiszta égboltos estén elgondolkodva bámulta a csillagokat, majd ennyi mondott “A márkám neve Zenith lesz” ezzel utalva az égig és annál is tovább emelkedő célokra és fejlődésre. A Montblanc és az Alpina is ezt a magasra törést tette a nevébe többek között.

Hublot – Carl Crocco úgy döntött elhagyja a Breil óramárkát is gyártó Binda group dinasztiát, aminek mellesleg egyik leszármazottja volt, és átteszi székhelyét Svájcba. Lehet, hogy hajóval utazott (biztos nem), de a megálmodott márka nevének egy francia szót választott Hublot, ami magyarul hajóablakot jelent.

Omega – Luis Brand 1884-ben alapította az Omegát, de a márka ma ismert nevét egyedülállóan egy 1894-ben kiadott világsikerű saját szerkezetükről kapta, ami az Omega kaliber fantázianevet viselte, a görög abc utolsó betűje után. A sikert meglovagolva 1903-ban át is nevezték a céget La Generale Watch Company-ről Omega-ra.

Természetes, vagy úgy is mondhatom alap, hogy a mai napig legismertebb és legsikeresebb márka büszkélkedhet a legmisztikusabb elnevezés sztorijával, sőt nem is eggyel. Rögtön leszögezem, több eltérő történet is kering arról milyen körülmények között született meg a név szóval aki keres biztos talál még pár megfejtést. Persze mindentől függetlenül mondhatjuk, hogy a név hallatán mindenki tudja miről beszélünk és talán ez mutatja igazán mennyire jól sikerült a márkanév Rolex. De nézzünk kettőt a legelfogadottabb históriákból:

Itt talán már valamilyen új frappáns típusnéven gondolkodik

Az ésszerű: sokan azt állítják a név a francia Horlogerie exquise kifejezés angol megfelelőjéből ered, ami így hangzik HoROLogical EXcellence, magyarul tökéletes időmérő.

A romantikus: Hans Wilsdorf, az alapító mondja el saját szavaival: “Próbáltam összerakni az ABC betűit minden lehetséges kombinációval. Így több, mint 100 név is szóba került, de egyiknél sem éreztem semmit. Egy reggel aztán, mikor a lovaskocsi magaslatán ültem London közelében egy “jó tündér” a fülembe súgta Rolex. Pár nappal a gyümölcsöző út után bejegyeztük Svájcban a Rolex márkanevet.” Azt döntse el mindenki, hogy mi, vagy ki volt ez a titokzatos “jó tündér.” 

A Rolex logó története is megér majd egy posztot

Összességében elmondható a sikeres, és tradicionális márkák mind zseniális elnevezéseket adtak saját “gyermekeiknek”. Az alapítók, névadók akár a saját nevüket, akár csak a fantáziájukat használták ezt az egyszerű nevet megtöltötték érzésekkel, mondanivalóval és jó pár évtizede, évszázada generációs ismertségre tettek szert velük, reméljük még jó sokáig.

%d blogger ezt szereti: