Magazin

Filmidő – Dunkirk (2017)

Film: Dunkirk (2017)
Színész: Tom Hardy 
Karakter: Farrier – Brit Spitfire pilóta
Óra: Omega RAF CK2129

Tom Hardy azaz Farrier, akit egy valós karakterről
Al Deere-ről mintázták

Az óra színre lép: 
A Dunkirk című film az 1940-ben Belgium partjainál rekedt több százezer szövetséges katona történetét dolgozza fel földön, vízen, levegőben. Farrier a R.A.F. pilótája (Royal Air Force – Brit Királyi légierő) a légtér megtisztításáért küzd Spitfire gépével és próbálja levadászni a Luftwaffe Messerschmitt gépeit. Egy összecsapás után meghibásodik az üzemanyag visszajelzője így Farrier a műszerfalra krétával írja fel mennyi ideig tart még ki a nafta, és itt néz rá Omega órájára.

A masszív tok és a hátlapi egyedi gravírozás

Az óra története: 
Omega RAF CK2129 Weems (a tokot gyártó cégről). Amint a nevéből is kiderül az órát speciálisan a Brit légierőnek gyártották közel 2000 darab került a pilóták szolgálatába. Ez egy acél tokos, forgatható lünettás, dupla koronás óra volt. Az érdekessége a második koronában rejlik, ezzel tudták a lünettát a megfelelő pozícióba állítás után “lezárni” ezzel biztosítva, hogy egy váratlan ütés nem mozdítja el a pozíciójából azt. A pontos idő könnyű leolvasása érdekében arab számokat használtak a számlapon, valamint a kékített acél óra mutató egy körte designt is kapott. A szerkezet egy kaliber 23.4 SC, ami akkoriban a kronométernek mondott 4 pozícióban tesztelt werket jelentette, aminek eltérése egy napon belül 10 másodpercen belül van.

Spitfire – Messerschmitt – Junkers

Érdekességek: 
– A Messerschmitt gépek mellett a Junkers által gyártott Ju-87-es Stuka zuhanó bomázók harcoltak a II. Világháborúban Dunkirknél is. Junkers néven ma is kaphatóak, a pilótaórák ihlette karórák.
– Farrier karakterét egy Új-zélandi spitfire pilótáról Al Deere-ről mintázták
– Az óra hátlapja: AM (Air Ministry) Goldsmiths & Silversmiths (az óra kereskedője ma Garrard) MKVII A (rendelés kód) 6B (légierő kódja) 159 (katonai régió száma) 5090/40 (óra regisztrációs szám és év)
– Az Omega a háború után büszkén hirdette, hogy a szövetségeseket támogatta az óráival, ahogy ők írják tudva levő, hogy a Brit pilóták svájci órákat használtak és ezek fele Omega volt!

Hogy mindenki tudja mit viseltek a szövetségesek a háborúban
%d blogger ezt szereti: